3 jun 2014

ESTRUCTURACIÓ FÍSICA DE L'ESPAI

Nosaltres, com a professionals, hem de donar una resposta educativa al nostre alumnat, acord amb les seues capacitats i necessitats.

L'aula està organitzada amb ambients estructurats i predictibles, per afavorir l'anticipació. Un ambient estructurat és aquell on l'alumne coneix el que s'espera d'ell.

El mobiliari ha d’estar distribuït a l’aula de forma funcional i podem fer-ne ús de colors per a establir límits visuals o físics dels diferents espais, de forma que afavoreixen una autonomia en el treball i l'aprenentatge, i minimitze distraccions.

L'aula està estructurada en espais delimitats. En cada espai es fa una activitat concreta i tots estan identificats amb l'objecte real, la fotografia i el pictograma o la paraula corresponent, acord al nivell d'abstracció de l'alumnat.

Hi podem trobar diferents racons de treball per a cada activitat: racó de l'agenda diària o zona de transició, racó de les rutines, racó de treball individual, racó d'esmorzar, racó de l'ordinador, racó de relaxació, racó de jocs i racó de biblioteca, racó d'ajuda, de treball “u a u” i activitats en grup.

1. Racó de l'Agenda de classe i/o zona de transició: Està destinat a la comunicació diària. En aquest racó tenim el panell de comunicació on ens trobem estructurades i seqüenciades totes les activitats de la jornada escolar i les activitats específiques que van a treballar a l'aula teacch.

2. Racó de treball individual:  Cada racó té assignat un color, que indica l'àrea que es treballa en ell: cognitiva, psicomotricitat fina, llengua, matemàtiques, joc, ...

3. Racó de l’esmorzar: Aquest espai està compost per una taula i on col·loquen als alumnes en xicotet grup per a esmorzar i on, aprofitem per a utilitzar els PECS (Sistema de Comunicació per Intercanvi d'Imàgens)

4. Racó de l'ordinador: L'utilitzem bé en grup o de forma individual per treballar amb l'alumnat.

5. Racó de relaxació: Aquest racó està condicionat per poder dur a terme una relaxació efectiva. Està visualment diferenciat de la resta de l'aula pel color lila, amb un matalàs i per un vallat de fusta.

6. Racó de jocs: En aquesta zona són les joguines. Aquest racó el poden utilitzar tant per a treball individual com per a treball en grup.

7. Racó de biblioteca: on els alumnes poden gaudir de la lectura d'un conte amb pictogrames o de la seua representació.

8. Racó d'ajuda o de treball “u a u”. Aquesta zona s'utilitza per a treballar la comunicació dels alumnes, de forma més específica (PECS) i també per a treballar amb alguns dels alumnes que, encara, no són capaços de seguir la metodologia de forma individual i a aquest racó poden treballar amb la supervisió d'un adult.

A continuació us deixaré alguns exemples dels nostres racons i en la pròxima entrada us detallaré més concretament la seua organització.

1 comentario:

  1. Molt bona feina la que has fet este curs al Centre. Només faltava el blog i ja el tens!!

    ResponderEliminar