15 oct 2014

SISTEMA DE TREBALL

Les agendes són una manera d'organitzar el temps i l'espai per al nostre alumnat. Però també necessitem una organització en els sistemes de treball, que el proporcionarà l'autonomia necessària per a treballar de forma independent o amb la supervisió d'un adult.

Els sistemes de treball ajuden als alumnes a saber el que s'espera d'ells a les diferents activitats. És una manera visual i concreta de facilitar la comprensió.

Es pretén que els alumnes puguen respondre a quatre preguntes bàsiques:

- Quina activitat he de fer?
- Quina quantitat de treball he de fer?
- Com sé que he acabat?
- Què he de fer després?

Aquest sistema de treball ens ensenya el concepte de:

Primer…, després…” i el concepte d'acabat, molt important per a l'organització del treball.

Es treballa d'esquerra a dreta i de dalt a baix, per afavorir una organització visual.
 

A continuació
vos expliquem el funcionament de la nostra aula:
1. Els alumnes han de dirigir-se a la seua agenda visual, on estaran els pictos dels diferents racons que treballaran. Cada alumne té assignat un color diferent de la resta.
 
 
 
2. Agafaran el picto de la seua agenda i es dirigiran al racó que els correspon i col·locaran el picto al seu lloc.
 
 

3. Una vegada allí, agafaran la tira del seu color corresponent i la col·locaran damunt de la taula.

 
 
 

 4. L’alumne agafa la primera etiqueta visual i busca, a la seua esquerra, l’activitat a la qual fa referència, col·loca l’etiqueta i comença l'activitat.
Per a treballar, les activitats estaran organitzades d’esquerra a dreta o de dalt cap avall.
Les activitats han d’estar ben presentades per afavorir la comprensió de l’alumne.
L’alumne pot rebre supervisió de l’adult però no ha d'acostumar-se a treballar amb l’adult. La figura de l’adult cal que vaja desapareguen.
 
 
 
 

 5. Una vegada acabada l’activitat cal deixar-la a la dreta i recordar-li que està acabada.
6. Després, l´alumne ha de continuar amb la següent activitat. Segons les capacitats de cada alumne, col·locarem, més o menys activitats i anirem augmentant gradualment en relació amb el temps de treball.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 


9.
Quan l’alumne acaba les activitats que té proposades per a un racó, agafa la seua foto i es desplaça a l’agenda.
 

 
 
 
 
 
 
 
 10. Una vegada allí, col·locarà la seua foto i es dirigirà a l´activitat següent, fins a finalitzar les activitats proposades.
 
 
Fins ací, l´explicació del sistema de treball dintre de la nostra aula.
 
 
Promet ficar més exemples dels alumnes treballant en els diferents racons, sols falta tindre temps per organitzar totes les fotos.
A la próxima entrada, vos mostrarem exemples d´activitats que treballem als diferents racons.
 
 
 














 

 
 
 
 
 
 
 
 

14 oct 2014

ORGANITZACIÓ DELS RACONS DE L´AULA

És molt important, per al nostre alumnat, organitzar l'espai de manera que siguen cada vegada més independents i no ens hem d'oblidar d'estructurar-los el temps. Per això, a l'aula hi ha establertes rutines molt diferenciades i utilitzem el sistema d'agendes com a ajuda visual per entendre les tasques que anem a realitzar. Però també organitzem l´aula per racons, perquè els alumnes necessiten una estructuració espacial.
Els objectius de l'estructuració espacial de l'aula són els següents:
- Disseny de l'entorn físic per donar-los informació anticipada: oferint sentit a l'activitat que estan realitzant.
- Ús de la informació visual per organitzar l'entorn, les rutines i les activitats.
- Presència de racons de treball concrets per a cada activitat. Racó de l'agenda diària o zona de transició, racó de treball u a u o d'ajuda, racó de treball: cognitiva, matemàtiques, llengua, psicomotricitat i joc, racó d'esmorzar, racó de relaxació, racó de treball a l'ordinador, racó de biblioteca i racó de treball en grup.

 
L'aula està estructurada en espais delimitats. En cada espai es realitza una activitat concreta i tots estan identificats amb l'objecte de referència, la fotografia, el pictograma i la paraula escrita, corresponent.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OBJECTES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PARAULA 
 
Racó de l'Agenda de classe i/o zona de transició: Està destinat a la comunicació diària. En aquest racó tenim l´agenda diària on ens trobem estructurades i seqüenciades totes les activitats de la jornada escolar i les activitats específiques que van a treballar a l'aula teacch.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Racó d'ajuda o de treball “ú a ú”: En aquest racó atenem als alumnes que necessiten treballar amb la supervisió d´un adult perquè les seues capacitats, no li permeten treballar de forma autònoma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Racó de treball individual:  Està disposat en forma d' u, de manera que evita les distraccions, i amb una prestatgeria a cada costat.
A la prestatgeria esquerra es col•loquen els diferents materials que l'alumnat ha de treballar. Al centre tenim la taula de treball i a la prestatgeria dreta es col•loca l'activitat finalitzada.
 
 
Cada racó té assignat un color, que indica l'àrea que es treballa en ell: cognitiva (rosa),joc (taronja),  motricitat fina (blau),matemàtiques (groc), llengua (roig), ordinador (negre), biblioteca (verd) i relaxació (lila) .
 
 
 
 
 
 
Racó de l'ordinador: En un dels racons de la classe està l'ordinador, que utilitzem bé en grup o de forma individual per treballar amb l'alumnat.
 
 
Racó de relaxació: Aquest racó està condicionat per poder dur a terme una relaxació efectiva. Està visualment diferenciat de la resta de l'aula pel color lila, amb un matalàs i per un tancat de fusta.
 
Racó de jocs: En aquesta zona están les joguines en caixes de plàstic de manera que ells puguen agafar els materials que vulguen. Utilitzem els matalassos de relaxació per jugar amb ells a terra. Aquest racó el poden utilitzar tant per a treball individual com per a treball en grup.
 
 
Racó de biblioteca: on els alumnes poden gaudir de la lectura d'un conte amb pictogrames o de la seua representació.
Racó de l’esmorzar: Aquest espai està compost per una taula redona i on col·loquen als alumnes en xicotet grup, amb el seu esmorzar. Aquest moment s'aprofita per a treballar els quaderns PECS.
També l´aprofitem per a treballar en grup, perquè tots els dies es realitzen activitats de xicotet grup per a treballar les habilitats socials i la comunicació.
 
 
 
Fins ací una xicoteta explicació de com està organitzada la nostra aula. a la próxima entrada us explicarem com funcionen el racons de treball.