17 jun 2014

GAUDIR DE L´HORA DEL CONTE

Als nostres alumnes els encanta gaudir d'un bon conte i aprofitant tots els avantatges educatius i terapèutics del conte, en fet bon ús d’ells. Ací us deixem una xicoteta mostra d'alguns contes i com han participat els alumnes.

Hem treballat contes molt diversos:
- Contes clàssics


LA CASTANYERA










Ací teniu l´enllaç per veure el conte en youtube.


Us deixem unes fotos per a què vegeu com ho vam passar amb la visita de la castanyera.


 LA BRUIXA COLORAINA

 
 
 



Ací teniu l´enllaç per a veure el conte.

També us deixem unes fotos.


8 jun 2014

AGENDES DIÀRIES

A l'aula necessitem estructurar el temps i per això fem ús de la d'agenda diària destinada a anticipar, de forma visual, totes les activitats que va a fer l'alumne al llarg del dia, açò els ajuda a organitzar-se i a comprendre el que va a passar. 
És un panell on apareixen les fotografies dels diferents alumnes i cada alumne estarà associat a un color, per a què li servisca de referent visual. 


En la tira de cada alumne col•locarem totes les activitats que van a realitzar. Depenent del nivell d'abstracció i les capacitats de l'alumne, farem ús d'objecte real, foto, pictograma o paraula. 
Ací us deixem alguns exemples que utilitzem:

 Aquestos són alguns dels objectes utilitzats per un alumne, en la seua agenda diària, per a anticipar els desplaçaments. 
 Aquest curs no tenim cap alumne que utilitze foto real, per tant vos hem ficat un exemple d'altre bloc, per a que es feu una idea. Si voleu saber més d'aquest bloc, cliqueu ací 

 En aquesta agenda de pictogrames, apareixen tots els pictos que necessita l'alumne al llarg del dia, tant per treballar dintre de l'aula teacch, com per anticipar les diferents activitats.

Aquest alumne, ha iniciat aquest curs el canvi de pictos a la paraula.



3 jun 2014

ESTRUCTURACIÓ FÍSICA DE L'ESPAI

Nosaltres, com a professionals, hem de donar una resposta educativa al nostre alumnat, acord amb les seues capacitats i necessitats.

L'aula està organitzada amb ambients estructurats i predictibles, per afavorir l'anticipació. Un ambient estructurat és aquell on l'alumne coneix el que s'espera d'ell.

El mobiliari ha d’estar distribuït a l’aula de forma funcional i podem fer-ne ús de colors per a establir límits visuals o físics dels diferents espais, de forma que afavoreixen una autonomia en el treball i l'aprenentatge, i minimitze distraccions.

L'aula està estructurada en espais delimitats. En cada espai es fa una activitat concreta i tots estan identificats amb l'objecte real, la fotografia i el pictograma o la paraula corresponent, acord al nivell d'abstracció de l'alumnat.

Hi podem trobar diferents racons de treball per a cada activitat: racó de l'agenda diària o zona de transició, racó de les rutines, racó de treball individual, racó d'esmorzar, racó de l'ordinador, racó de relaxació, racó de jocs i racó de biblioteca, racó d'ajuda, de treball “u a u” i activitats en grup.

1. Racó de l'Agenda de classe i/o zona de transició: Està destinat a la comunicació diària. En aquest racó tenim el panell de comunicació on ens trobem estructurades i seqüenciades totes les activitats de la jornada escolar i les activitats específiques que van a treballar a l'aula teacch.

2. Racó de treball individual:  Cada racó té assignat un color, que indica l'àrea que es treballa en ell: cognitiva, psicomotricitat fina, llengua, matemàtiques, joc, ...

3. Racó de l’esmorzar: Aquest espai està compost per una taula i on col·loquen als alumnes en xicotet grup per a esmorzar i on, aprofitem per a utilitzar els PECS (Sistema de Comunicació per Intercanvi d'Imàgens)

4. Racó de l'ordinador: L'utilitzem bé en grup o de forma individual per treballar amb l'alumnat.

5. Racó de relaxació: Aquest racó està condicionat per poder dur a terme una relaxació efectiva. Està visualment diferenciat de la resta de l'aula pel color lila, amb un matalàs i per un vallat de fusta.

6. Racó de jocs: En aquesta zona són les joguines. Aquest racó el poden utilitzar tant per a treball individual com per a treball en grup.

7. Racó de biblioteca: on els alumnes poden gaudir de la lectura d'un conte amb pictogrames o de la seua representació.

8. Racó d'ajuda o de treball “u a u”. Aquesta zona s'utilitza per a treballar la comunicació dels alumnes, de forma més específica (PECS) i també per a treballar amb alguns dels alumnes que, encara, no són capaços de seguir la metodologia de forma individual i a aquest racó poden treballar amb la supervisió d'un adult.

A continuació us deixaré alguns exemples dels nostres racons i en la pròxima entrada us detallaré més concretament la seua organització.