29 may 2014

EL MÈTODE TEACCH


Per explicar-vos el funcionament de la nostra aula, necessite fer-vos una breu introducció del mètode que hem utilitzat.

El mètode TEACCH (abreviació en anglès de Tractament i Educació de xiquets amb Autisme i Problemes de Comunicació relacionats), naix a la universitat de Carolina del Nord als anys 70.

L'objectiu principal del programa TEACCH és ajudar a preparar a les persones amb TEA per a viure i treballar més efectivament a casa, a l'escola i a la comunitat.

El professional TEACCH haurà de determinar quins són els objectius d'intervenció en cadascú dels alumnes i coordinar amb els pares el seu treball. Els objectius d'intervenció són individualitzats i sorgeixen de l'observació de l'alumne, en diferents contextos diferents.

nostra intervenció ha d'aconseguir un ensenyament estructurat, que es base en la comprensió de característiques d'aprenentatge de les persones amb autisme i la utilització de suports visuals per promoure el significat i la independència. (extret de la pàgina oficial de Teacch Autism Program)


Si necessiteu saber alguna cosa més d'aquesta metodologia podeu consultar algunes d'aquestes pàgines, d´on hem tret moltes idees:

http://www.adaptacionescurriculares.com/Autismo%2012%20metodoTEACCH.pdf


Ara m'agradaria centrar el meu treball en explicar-vos com funciona, de forma més específica, la nostra aula.

27 may 2014

COMENCEM

Tal vegada no és el millor moment per començar un bloc perquè estem finalitzant el curs escolar. Però em sabia molt mal que vosaltres, les nostres famílies, no sapiguèreu de primera mà tot el que hem treballat i disfrutat amb els vostres fills/es, al llarg d´aquest curs 2013-2014 a l´aula teacch.
Com tots vosaltres sabeu aquest curs hem posat en marxa un aula amb metodologia teacch i m´ agradaria contar-vos el seu funcionament i organització.
Aquesta aula, ens hem encarregat de dur-la endavant tres mestres del centre: Gloria, Pilar i Inma, amb l´ajuda de Laura i Cristina com a educadores, i Ana i Alicia com a mestres d´audició i llenguatge.
Per a mi, ha segut un curs molt intens, de posar en pràctica molts dels llibres llegits i confiar en la metodologia teacch com a la més  beneficiosa per als nostres alumnes amb TEA i tots aquells que puguen beneficiar-se d´aquest mètode.
Aquesta idea la teniem en ment des de fa dos anys i amb la visita de Suni Blau, el curs passat ens vam animar per dur-la endavant. En setembre ens vam posar en funcionament, preparant els diferents racons de treballs: racó de cognitiva, racó de joc, racó de psicomotricitat, de matemàtiques, de llengua, d´ordinador, d´ajuda,…
Ara ha passat tot un curs i és molt gratificant veure com els/les alumnes treballen de forma independent dins de l´aula.
Si em doneu l´oportunitat, a poc a poc, aniré contant-vos tot el que hem viscut aquest curs.